Despre colectarea selectivă a gunoiului și ghena din fața blocului meu

Reclamă

Potrivit unui proiect de lege privind deșeurile din zona blocurilor de locuințe, de la 1 Iulie suntem obligați să aruncăm selectiv gunoiul în recipiente special amenajate pentru fiecare tip de deșeu: plastic și metal, carton și hârtie, sticlă, respectiv deșeuri reziduale.

Bineînțeles că teoria e una și practica nu e. În acest articol voi încerca să pun în evidență o problemă apăsătoare a locatarilor de blocuri din Cluj-Napoca și probabil și din restul României.

Gunoiului necolectat selectiv (problema)

Probabil că dacă nu eram nevoiți și strânși cu ușa, nici pâna astăzi nu exista vreo lege care să impună colectarea selectivă a deșeurilor. Noroc cu Uniunea Europeană care a ne-a avertizat că dacă pâna în 2020 Romania nu își atinge pragul de reciclare al gunoiului (noi, bineînteles fiind ultimii din UE și la capitolul ăsta), vom primi amenzi de 200,000 de euro pe ZI. Așa că încet încet, cu mic cu mare (Boc fiind ăl’ mic), primarii de municipii au pus mâna și pâna la 1 Iulie anul curent au rezolvat problema. Oarecum. Adica deloc.

Colectarea selectivă a gunoiului (rezolvarea)

Ideea e bună, implementare e foarte proastă, spiritul civic și educația în acest sens lipsesc cu desăvârșire. În continuare voi arată niște poze făcute chiar la ghenă dinprejurul blocului meu, care servește vreo 3 sau 4 blocuri din zonă. Doar o demonstrație locală cum acest sistem e făcut de mântuială și nu are cum să funcționeze în condițiile date.

Teorie: amplasarea celor 4 recipiente speciale vor îndemna cetățenii să își separe gunoiul și să îl arunce în locul potrivit pentru fiecare tip de rezidu.

Practică: toate tomberoanele selective sunt amplasate aiurea (în spatele celor mari) și nu poți ajunge la ele cum se poate vedea în imaginie de mai jos.

Mobila aruncată în stradă și lipsa de bun simț

Una dintre cele mai mari probleme a gunoaielor din Cluj cel puțin, e faptul că oamenii când își renovează apartamentul, schimbă mobilierul, sparge pereții, le moare pisica, etc. își aruncă lucrurile vechi lângă ghenă, de unde firmele de salubriate nu se prea ating și le lasă acolo până când intră în pământ puțin câte puțin.

Din câte înțeleg, exsistă un proiect in afară programului normal de activitate, unde compania de salubritate are posibilitatea, dar nu și obligația, de a-ți lua mobila și ce mai ai stricat prin casă pe gratis sau contra cost. Din nefericire nu văd pe nimeni să comunice vreodată cu vreun angajat al firmei de salubriate când sunt prin zona sau să se intereseze undeva cum se procedează cu astfel de gunoaie. Rezultatul este următorul, mobila se descompune săptămâni, câteodată chiar luni liniștită lângă ghenă.

Colectarea selectivă a gunoaielor de către companiile de salubritate

Ironia e că într-un final, angajații companiilor de salubritate vin cu noile mașini speciale de colecatare a fiecărui tip de deșeu și pun toate tipurile de gunoaie grămadă în același loc, acestea nefiind separate de cetățeni sau luate corect în considerare de către angajați. E o problema din amble sensuri, nici cetățenii nu aruncă ce trebuie unde trebuie (de multe ori din cauza amplasării proaste a sistemelor), nici primăriile și angajații firmelor de salubritate nu extrag corect gunoiul.

Ciorbele radioactive lăsate de mașina de gunoi

La mine în cartier există o vorba când trece mașînă de gunoi “iar vin ăștia cu ciorbele”. Ciorbele fiind serul radioactiv care se scurge din mașina de colectat deșeurile și face baltă în mijlocul străzii, lăsând în urmă un miros cu un timp de expunere de peste 12 ore… mai rău ca lava radioactivă din beciurle reactorului 4 de la Cernobîl. Dacă separarea deșeurilor menajere s-ar face corect, atunci o mașină specială de colectare ar putea duce resturile menajere fără a lasă ciorbe in urmă. Pe timp de vara, chiar și din casă poți miroși când a trecut mașina de gunoi.

Rezolvarea reală a problemei gunoiului

Ca aproape în orice domeniu, rezolvarea vine de la noi înșine. Noi ar trebui personal să luăm măsuri în privința problemelor care ne înconjoară în societate, în acest caz fiind colectarea selectivă a deșeurilor. Dedesubt am câteva idei despre cum putem să introducem reciclarea și colectarea selectivă în viețile noastre de zi cu zi într-un mod plăcut.

  • Strânge bateriile consumate și electronicele stricate într-o pungă și du-o la un supermarket care se ocupă cu reclicarea produselor electronice.
  • Uleiul de floarea soarelui, palmier, masline etc, trebuie strâns într-un ambalaj și dus la reclicat când se umple (tot la hipermarketuri/supermarketuri).
  • Dacă ai posibilitatea de a arunca în ghena de lângă blocul tău gunoiul selectiv, fă-o!

Vrem o țară ca afară? Hai să ne comportăm ca afară. KEEP IT ECO!

Reclamă